Factoring is ‘hot’ en sterk in opkomst, met name onder kleine zelfstandigen en hard groeiende MKB’ers. We geven je in dit artikel 5 redenen waarom factoring een goede zakelijke beslissing kan zijn.
1. Snel geregeld kapitaal
In tegenstelling tot een lening, krediet of andere financieringsvorm is factoring meestal snel geregeld. In veel gevallen zal een factormaatschappij je binnen 24 uur uitsluitsel kunnen geven of je facturen gefactored kunnen worden. Dit in tegenstelling tot een zakelijke lening waar je niet alleen eindeloos veel cijfers en bedrijfsgegevens voor moet aanleveren bij de geldverstrekker maar ook lang op een antwoord wacht.
2. Flexibele financieringsvorm
Wanneer je gebruik maakt van ‘American Factoring’ heb je de keuze welke debiteuren en/ of facturen je laat factoren. Omdat je je factuur daadwerkelijk verkoopt kun je zelfs besluiten om één afzonderlijke factuur te laten factoren. Dit is vele male flexibeler dan wanneer je bijvoorbeeld aan verpanding doet, waarbij je je complete debiteurenportefeuille moet inbrengen.
3. Direct beschikbaar groeikapitaal
Als je bedrijf sterk groeit kan een tekort aan kapitaal je in die groei belemmeren. Factoring kan in dat geval uitkomst bieden doordat je snel over kapitaal kunt beschikken. Met name uitzendbureau’s en bemiddelaars zijn goed geholpen met factoring. Zij hebben te maken met personeel en ZZP’ers die wekelijks betaald worden terwijl de gefactureerde arbeid gemiddeld 30 tot 45 dagen later wordt betaald.
4. Debiteurenbeheer extern geregeld
Voor veel ondernemers is debiteurenbeheer overzichtelijk en gaat het vaak om enkele facturen die per maand worden verstuurd. Heb je echter veel leveringen of veel verschillende klanten en verstuur je dus meer facturen dan gebruikelijk? Dan is een mooie bijkomstigheid van factoring dat je je niet om je debiteuren hoeft te bekommeren.
5. Rust en focus op je onderneming
Factoring is niet alleen snelle financiering maar omvat in veel gevallen ook een verzekering van de overgenomen facturen. Daarmee loop je geen risico op wanbetaling bij een eventueel faillissement. Dit geeft een hoop rust en bied je in combinatie met debiteurenbeheer de gelegenheid om je volledig te focussen op je onderneming en je klanten.