Werkkapitaal uitgelegd

Werkkapitaal is een term die je wel eens hoort als het gaat over het dagelijks runnen van je bedrijf. We leggen je hier uit wat het is en hoe je zorgt dat je er voldoende van hebt.

Wat is werkkapitaal?

In boekhoudtermen is werkkapitaal het verschil tussen de vlottende activa (debiteuren, liquide middelen en voorraad) en de vlottende passiva (crediteuren en andere kortlopende schulden). De hoeveelheid werkkapitaal geeft aan of je aan je korte termijn verplichtingen kunt voldoen.

Het hebben van voldoende werkkapitaal is belangrijk om te kunnen groeien maar ook om te zorgen dat je aan je betalingsverplichtingen (huur, rekeningen leveranciers, verzekeringen etcetera) kunt voldoen.

Werkkapitaal vs Liquiditeit

Let op: als je voldoende/ een positief werkkapitaal saldo hebt, betekent dit niet dat je ook voldoende liquiditeit hebt. Ofwel dat je het geld ook direct beschikbaar hebt. Zoals je hierboven leest bestaat werkkapitaal niet alleen uit ‘cash geld’ maar ook uit je voorraden en debiteuren. Daarmee zit een deel op korte termijn dus ‘vast’.

Werkkapitaal verbeteren

Er zijn verschillende manieren om zelf je werkkapitaal te verbeteren. Door bijvoorbeeld te zorgen dat je voorraad niet te groot is. Of door je uitstaande facturen eerder betaald te krijgen. Dit kun je doen door een strikter debiteurenbeleid te voeren of een eventuele korting te geven als je klant eerder betaalt.

Aan de andere kant kun je je openstaande facturen aan je leveranciers later betalen of een langere betalingstermijn overeenkomen.

Meer werkkapitaal door factoring

Factoring is een laagdrempelige manier om snel je werkkapitaal te verbeteren. Door je facturen te verkopen aan een factormaatschappij beschik je eerder over je geld en kun je sneller groeien of je leveranciers betalen.

Meer weten?

Stel je vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.